Better Decisions
For Better Life

In 7 stappen naar een goede aanpak voor applicatie integratie

-

In 7 stappen naar een goede aanpak voor applicatie integratieWerk je als bedrijf voornamelijk met on premise applicaties? Of heb je het grootste deel van je applicaties al in de cloud draaien? Of werk je misschien met een gebalanceerde mix van on premise en cloud applicaties? Wat je situatie ook is, er komt een moment dat je een deel van je applicaties aan elkaar wilt koppelen. Zodat je de voordelen van applicatie integratie kunt gaan plukken. Hoe je dit handig aanpakt, hebben we in dit blog voor je op een rijtje gezet.


1. Creëer overzicht

Bij applicatie integratie draait alles om een goede voorbereiding. Met een scherp overzicht van je doelen, je aanwezige applicaties en de benodigde tijd, werk je een stuk efficiënter en verloopt het project soepeler. Creëer overzicht aan de hand van de volgende stappen:

  1. Stel een applicatie integratie projectplan op. Bepaal het doel van je applicatie integratie. Stel de requirements en de financiële ruimte voor het project vast en verwerk dit in een applicatie integratie projectplan.

  2. Inventariseer welke applicaties je hebt draaien binnen je bedrijf. Deel deze in naar on premise of in de cloud. Check bij de leveranciers van de applicaties welke mogelijkheden zij bieden voor applicatie integratie.

  3. Zorg dat elke applicatie up to date is. In de updates van een applicatie zitten regelmatig nieuwe integratiemogelijkheden. Wanneer de applicaties die je binnen je bedrijf wilt integreren, verschillende versies hebben, is het niet altijd gemakkelijk om een goede integratie voor elkaar te krijgen. Onderzoek daarom welke versies er van jullie te integreren applicaties zijn, en of alle applicaties up to date zijn.

2. Maak een goed gegevensontwerp

Elke applicatie werkt met zijn eigen gegevensvelden. Die zijn niet altijd allemaal even lang. Of accepteren net even andere tekens. Breng daarom de gegevensstromen, de gegevenstypen en de gegevensformaten van de te integreren applicaties goed in kaart. Verwerk dit in een gegevensontwerp. Dit is vooral heel handig wanneer je werkt met een hybride situatie waarin al een deel van je applicaties over is naar de cloud. Of wanneer je tegelijkertijd veel data gaat migreren.

3. Bepaal de mate van gegevenssynchronisatie

Nadat je een beeld hebt van welke applicaties je wilt koppelen, deze up to date zijn en je het gegevensontwerp op orde hebt, is het tijd om een beslissing te nemen over de mate van gegevenssynchronisatie. Het beste is de gegevens realtime te synchroniseren. Zodat alle gekoppelde applicaties over dezelfde relevante gegevens beschikken. Maar soms is dat, door het gebruik van verschillende technologieën, niet mogelijk. Maak dan afspraken met elkaar over wanneer de gegevenssynchronisaties uitgevoerd, beheerd en gecontroleerd worden.

 

4. Zorg voor tijdelijke extra integratiecapaciteit in je team

Een applicatie integratie project doe je er niet zomaar even naast. Het is handig om er gedurende de projectperiode IT teamleden voor vrij te maken. Indien dit niet kan, schakel voor die taken dan tijdelijk externe capaciteit in of huur tijdelijk integratiespecialisten in. Zodat je de piek in de benodigde capaciteit van je IT team goed kunt opvangen.

5. Bewaak de kwaliteit van de integraties en je gegevens

Hou voor, tijdens en na het project de kwaliteit van je applicatie integraties goed in de gaten. Met een goed overzicht en met alle gekoppelde applicaties die up to date zijn, is het gemakkelijker grip te houden op de integraties. Bewaak ook de kwaliteit van de gegevens in je verschillende applicaties. Met gegevens die door meerdere applicaties gebruikt worden, is dit een nog belangrijker aspect. Vergeet ook de beveiliging niet van je integraties en je gegevens. Zorg ervoor dat er iemand in het bedrijf de kwaliteit van de applicatie integraties en de gegevens in de gaten blijft houden en knelpunten signaleert. Maak ook met de applicatie leveranciers afspraken over de onderhoudsprocedures.

6. Bereid de live-gang voor

Met de applicatie integratie goed voorbereid, getest en gecheckt of er aan de requirements is voldaan, breekt het moment van live-gang aan. Prik hiervoor een geschikte datum, test nog een keer uitgebreid en zorg voor de juiste mensen op de juiste plek. En vier het wanneer je de applicatie integratie hebt afgerond! Het is tenslotte een prachtige mijlpaal.

7. Denk na over je vervolgstappen

Applicatie integratie stopt hiermee niet, het is continu in ontwikkeling en er komen regelmatig nieuwe applicaties en koppelingen beschikbaar. Besteed daarom aandacht aan het vasthouden van de aanwezige integratie kennis, bedenk alvast wat je next steps zijn in je applicatie integratie en datamigratie. En hou je infrastructuur en architectuur goed in de gaten of deze blijven voldoen aan de ontwikkelingen in je applicatielandschap.

 

Applicatie integratie en datagedreven werken

Met de gekoppelde applicaties kun je op basis van de daarin aanwezige gegevens sneller en efficiënter werken, maar ook betere analyses maken. Analyses die helpen bij het optimaliseren van de bedrijfsvoering en het nemen van beslissingen.

Wil je meer weten over het implementeren en transformeren naar de cloud? Download hieronder ons ebook "De applicatie integatie gids: Met je organisatie naar de cloud".

Applicatie integratie