Het ideale BI team: the Avengers van de 3e verdieping
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het succes van BI weinig te maken heeft met techniek. Vooral bedrijfscultuur en mindset zijn doorslaggevend. Niet heel vreemd, want aan BI heb je weinig als alleen de IT-afdeling op de derde verdieping er iets van begrijpt. Dit betekent dat je moet investeren in een BI team dat de benodigde kennis en ervaring in huis heeft, maar óók andere medewerkers meekrijgt in hun moderniseringsslag. Een team van gebundelde talenten dus, dat samen het management en de werkvloer van de juiste tools en informatie voorziet. Maar waar vind je die mensen? En wie zet je bij elkaar en waarom? We vertellen het je in dit artikel.
Waarom een heel team?
Een BI team houdt in de gaten wat er binnen de bedrijfsmuren gebeurt en binnen de eigen organisatie. Tevens kijkt het team met een schuin oog naar concurrenten. De teamleden verzamelen data, zetten deze om in bruikbare informatie en communiceren deze met het hoger management en de werkvloer. Verschillende taken dus, die nooit door één persoon uitgevoerd kunnen worden. Zelfs de meest getalenteerde IT-er kan niet alles weten, laat staan dat hij tijd heeft om én het project te overzien én in code te duiken én deel te nemen aan boardvergaderingen. Daarnaast moeten ook minder technische collega’s thuis worden gemaakt in nieuwe tools en applicaties, wat vraagt om inlevingsvermogen, geduld en communicatieskills. Al deze eisen vragen om meerdere IT-professionals die elkaar aanvullen met hun eigen specialisaties en talenten.
The Avengers
Als er één team is dat elkaar goed aanvult, zijn het the Avengers wel. Je hebt Captain America met zijn intelligentie en leiderschapsvaardigheden, the Hulk met zijn kracht en explosiviteit, je hebt Thor met zijn behendigheid met verschillende wapens en natuurlijk Iron Man met zijn technische kennis en creativiteit. Eigenlijk precies de eigenschappen die het ideale BI team ook heeft. Toeval? Vast. Maar het maakt je zoektocht naar het ideale BI team wel makkelijker. Hieronder bespreken we de karakters één voor één.
1. The Hulk: de Data Analist
De Data Analist staat met zijn voeten in de code-klei. Dagelijks transformeert hij rauwe data over de markt, klanten en concurrenten naar begrijpelijke, bruikbare informatie. Hij is thuis in meerdere tools en codetalen en zet de vele binnenkomende cijfers om in rapporten voor de BI manager. De Data Analist houdt van precisiewerk en weet hoe belangrijk details zijn als het om programmeren en analyseren gaat. Communicatieskills zijn niet zijn sterkste punt, maar hij moet zijn bevindingen wél kunnen overbrengen en nog belangrijker: goed kunnen luisteren. Als analist moet je immers weten waar je je data moet zoeken.
Zoek naar: een precieze werker die graag op detailniveau werkt. Iemand die thuis is in code, maar ook in de mensentaal als hij zijn bevindingen moet vertalen naar leesbare rapporten.
2. Thor: de Data Architect
De Data Architect is degene die ervoor zorgt dat de verzamelde data op de juiste manier wordt verspreid en uitgewisseld binnen de organisatie. Hij bepaalt hiermee de BI architectuur; een belangrijke taak, aangezien data pas nuttig is als het bij de juiste medewerkers terecht komt. De Data Architect is tegenwoordig vooral bezig met het automatiseren van datastromen, door middel van slimme algoritmes en machine learning. Hij is een visionair en voert veranderingen in de buitenwereld zo snel mogelijk door binnen zijn eigen bedrijfsmuren.
Zoek naar: een technisch sterke ontwerper die de weg weet in verschillende technologieën en zowel rekening houdt met toekomstige mogelijkheden als met gebruikersgemak voor de huidige gebruikers.
3. Captain America: de BI manager
De BI manager gebruikt de bevindingen van de Data Analist om trends en ontwikkelingen in de markt te kunnen begrijpen. Wat verandert er in de wereld, welke nieuwe mogelijkheden zijn er en wat heeft dit voor gevolgen voor het bedrijf? De BI manager zet deze bevindingen om in aanbevelingen voor het hoger management zodat zij goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen voor de werkvloer. Vervolgens zet de BI manager deze beslissingen om in concrete opdrachten voor het BI team. De BI manager is hiermee de schakel tussen het BI team en de bestuurders.
Zoek naar: een leider en strateeg met IT-achtergrond, communicatievaardigheden en een nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen buiten de organisatiemuren.
4. Iron Man: Business Consultant
Tot zover is de data verzameld en geanalyseerd door de Data Analist, toegankelijk gemaakt door de Data Architect en geïnterpreteerd en gecommuniceerd door de BI manager. De beslissingen die hieruit voortkomen hebben invloed op de werkvloer en moeten op verschillende afdelingen doorgevoerd worden. Dit is de taak van de Business Consultant. Dit is een vakman (of -vrouw) die de medewerkers bijstaat tijdens de invoer van nieuwe tools en applicaties of hen ondersteunt als zij een andere werkwijze moeten aanleren. De Business Consultant is een creatieveling die weet wat verschillende afdelingen nodig hebben en hoe techniek in hun voordeel kan werken. Hiermee belichaamt hij het nut van BI.
Zoek naar: een creatieve adviseur die beslissingen van “hogerhand” kan invoeren op de werkvloer, zonder de medewerkers te frustreren of op te zadelen met extra werk.
Een kant-en-klaar BI team
Het ideale BI team is duidelijk een combinatie van uitzonderlijke talenten. Dit maakt de zoektocht lastig, want vind maar eens een echte Hulk, Thor, Captain America en Iron Man die met elkaar overweg kunnen (dat lukt in de films niet eens). Daarom kiezen veel bedrijven voor de detacherings-optie: ze vliegen een kant-en-klaar BI team in met precies die professionals die ze nodig hebben. Dit heeft veel voordelen, omdat je geen leger aan vaste medewerkers hoeft aan te nemen, maar wél aan de slag kunt met BI. Ook hierin lijkt het ideale BI team op de Avengers van Marvel: ze komen op het juiste moment en blijven net zolang tot de boel weer loopt.
Benieuwd welk type IT’er bij jouw organisatie past? Vul dan de test hieronder in en kom erachter of je op zoek moet naar iemand binnen je organisatie, een nieuwe collega met een vast dienstverband of dat een collega via detachering een beter idee is voor jouw organisatie.