"Het is geen ICT-project, maar mensenwerk. Dat begrijpt FourPoints."
Sinds kort komt FourPoints over de vloer bij de gemeente Den Haag, afdeling milieu. Een van de zaken die daar speelt is de omgevingswet. Die wet gaat op 1 januari 2022 in en zorgt voor nogal wat veranderingen binnen gemeentes. De gemeente Den Haag gaat naast vaste normen ook met open normen werken. Op die manier kan de gemeente voorkomen dat er alleen maar aan de minimale eisen wordt voldaan. Door in gesprek te gaan met aanvragers, kunnen we er samen een fijnere stad van maken. Maar om op die nieuwe manier te gaan werken, is integraal samenwerken steeds belangrijker voor de gemeente Den Haag. En daar hoort data gedreven werken ook bij. Om Den Haag klaar te stomen voor de toekomst, is verandering nu al noodzakelijk. Hoe de gemeente dit aanpakt, lees je in deze case study.
Opstartproblemen
De gemeente wilde al langer een monitor laten ontwikkelen om meer integraal aan milieu- en duurzaamheidsthema’s te gaan werken. Toch liep het initiatief steeds stuk, doordat eerder op de bouw van een grote monitor werd gefocust en de aanpak niet duidelijk was. Dit terwijl de opgave vooral mensgericht is en de beoogde monitor hierin kan ondersteunen. Toen de gemeente FourPoints ontmoette, snapten ze precies de gemeente naar toe wilde. En dat was erg belangrijk. Door de verschillende gesprekken die al eerder gevoerd waren over het thema, werd duidelijk dat de ruwe data voor meerdere groepen medewerkers geschikt moest worden. Groepen die verschillende eisen hebben. Een ambtenaar moet snel kunnen zien hoe het ervoor staat met een bepaald beleidsplan en een vergunningsmedewerker moet veel meer details te zien krijgen die voor hem relevant zijn. FourPoints begreep dit direct. Al bij het eerste gesprek wisten zij de juiste snaar te raken. De partner voor het verandertraject binnen de gemeente was gekozen, dus tijd voor een vliegende start. Toch?

Vooruitgang is veranderen
Vanuit ICT oogpunt was het vraagstuk binnen de gemeente Den Haag relatief simpel: er moet een monitor gebouwd worden. Maar, zoals ze zelf benadrukken: IT is zeker niet leidend, het is slechts een component van het geheel. Uiteindelijk is het mensenwerk. En vanuit dat uitgangspunt zijn FourPoints en de gemeente als een team aan de slag gegaan: de enige manier om vooruitgang te boeken, is door verandering en het aangaan van de dialoog daarover.
Download de case als PDF"Het is niet een computer waarbij je op enter drukt en hij werkt, het is veel meer dan dat."
Voordat er ook maar iets gebouwd wordt bij de gemeente Den Haag, moest duidelijk worden wat de huidige stand van zaken is en wat doelstellingen voor de toekomst rondom integrale monitoring zijn. Om dit te achterhalen, werd onderzoek gedaan binnen verschillende domeinen. Waar wordt al integraal gemonitord en / of data gedreven gewerkt? Welke projecten lopen al? Samen met een gemeentelijke onderzoeksafdeling ontwikkelde hij een plan van aanpak. Op die manier probeert de gemeente te voorkomen dat er dingen dubbel worden gedaan. Het blijft zoeken naar afstemming binnen de gehele gemeente. Waarin kunnen verschillende domeinen elkaar helpen en versterken, zowel inhoudelijk als functioneel? Om die vraag te beantwoorden, moet er eerst een goede basis gelegd worden. En dat is precies waarmee gestart werd.