Marketing is een discipline die constant in ontwikkeling is en constant op zoek is naar antwoorden op nieuwe marketingvraagstukken:
Het antwoord op deze vragen is complex. De impact van het antwoord op deze vragen is vaak te groot om het antwoord enkel op ‘onderbuikgevoel’ te baseren. Bij datagedreven marketing wordt gebruik gemaakt van Marketing Intelligence om deze vragen te beantwoorden. Het antwoord op complexe marketing vraagstukken wordt gevonden door het grondig onderzoeken van verzamelde data.
Denk aan gegevens over:
Dankzij datagedreven marketing maak je je organisatie slimmer omdat je meer weet over de behoeftes van je klant. Hierdoor ben je beter in staat om de klanten te begeleiden in elke stap van hun buyer journey. De marketinginspanningen worden hierdoor effectiever, er worden méér nieuwe leads en klanten gegenereerd en vanuit deze klanten wordt méér omzet gegenereerd.
Data science speelt meer en meer een prominente rol binnen organisaties die hun marketing naar een hoger plan willen tillen. De afdeling data science zal binnen organisaties waarschijnlijk niet de afdeling zijn die de creatieve marketingcampagnes zal bedenken. Het is des te meer de afdeling die meet en zelfs voorspelt in hoeverre een marketingcampagne succesvol is of in de toekomst zal worden.
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, draait data science in Marketing Intelligence niet zozeer om de (big) data of de tools die gebruikt worden om de data te analyseren. Het gaat vooral om de ‘science’ (of de kunst) om bruikbare informatie te extraheren uit grote hoeveelheden complexe data. Data science als onderdeel van een Marketing Intelligence strategie, draait om het doen van gedegen, navolgbaar en herhaalbaar onderzoek naar marketing antwoorden. De inzichten vanuit deze onderzoeken leiden vervolgens tot datagedreven marketingbeslissingen.
Het allergrootste voordeel van datagedreven marketing is het feit dat het eenvoudiger wordt om vaker de juiste beslissing te nemen. Nee, het garandeert niet dat alle marketingbeslissingen 100% kloppen, maar je schiet wel veel vaker ‘raak’ dan wanneer je de marketingbeslissingen neemt op basis van intuïtie, ervaring of ‘onderbuikgevoel’.