Better Decisions
For Better Life

Open data en BI: neem je date serieus (maar niet té)

-

open data en biTwee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Deze -ietwat ouderwetse- uitspraak geldt volgens velen ook betreft open data en business intelligence. Wil je betrouwbare analyses en dashboards, brand je dan niet aan open data bronnen, luidt het credo. Open data zou namelijk een slechte kwaliteit hebben en toe zijn aan verbetering. Wat mij betreft kan open data juist bijdragen aan goede business intelligence, maar dan heb je wel een andere benadering nodig. Welke vijf dingen hieraan bijdragen, lees je in dit blog.

 

Het verkrijgen van open data

Open data dus: dat zijn gegevens die je als persoon of organisatie relatief gemakkelijk, en gratis kunt verkrijgen. Bijvoorbeeld bij de overheid of op internationaal niveau bij the world health organization. Voordat je enthousiast aan de slag gaat en allerlei datasets download, is het handig om eerst wat onderzoek te doen welke data er allemaal beschikbaar is. Door de beschrijvingen van verschillende sets te lezen, kom je er snel achter welke data voor jouw organisatie relevant kan zijn. Het geeft je nieuwe inspiratie om vragen te beantwoorden waarop je eerst niet had verwacht een antwoord te kunnen geven. Moeten we dan die kritiek over de kwaliteit van open data compleet in de prullenbak gooien? Nee hoor, je hoeft alleen maar een paar dingen in je achterhoofd te houden. 

Open data en BI: het is net als daten

Als je iemand net leert kennen en een paar dates hebt gehad, is het goed om soms je roze bril even af te zetten en de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Welke vuistregels je hierbij kan hanteren – en die heel toevallig ook voor BI en open data gelden – lees je hieronder.

1.     Ga van het beste uit

Ai, je kent het wel: je zit aan tafel en iemand stoot toevallig een glas om wat op je terecht komt. Of houdt de deur niet lang genoeg open waardoor je net niet lekker door kunt lopen. Kun je heel vervelend vinden, maar je kan er ook vanuit gaan dat de ander goede intenties heeft. Dus jou niet met opzet dwarsligt. Dat geldt ook voor de kwaliteit van open data. De overheid realiseert zich dat de open data kwaliteit de afgelopen jaren niet altijd even goed was. Daarom zijn ze druk bezig met het verbeteren ervan, ze willen de data immers zelf ook gebruiken. Dat betekent dat je dus best vertrouwen mag hebben in recentere open data sets.

2.     Luister, maar neem bij sommige verhalen een korreltje zout

De tweede tip sluit eigenlijk naadloos aan op de eerste. Ga er vanuit dat de data met zorgvuldigheid verzameld is, maar wees ook kritisch op de data die je gebruikt. Bekijk de data bijvoorbeeld op missing values en gekke outliers. Analyseer altijd eerst hoe je data gestructureerd is, voordat je ermee aan de slag gaat.

3.     Meet de parents: trek bronnen na

Heb je al meerdere dates gehad en wordt het echt serieus? Dan wordt het vaak tijd om ouders en vrienden te ontmoeten. Spannend, maar juist een perfect moment als je het vergelijkt met open data en BI. Dit is namelijk het moment om je bronnen te controleren. Wat ons betreft mag dit trouwens al wat eerder in het proces: het liefst zo snel mogelijk. Voor open data geldt, net als bij eigen data, weet hoe de data verzameld is, door wie en wanneer. Dat geeft je direct een beter beeld over de kwaliteit. 

4.     Verbreed je horizon, maar vergeet niet wat je zelf al weet

Wanneer je met iemand date leer je vaak nieuwe dingen: hobby’s waar je nog nooit van gehoord had of je ontdekt nieuwe onderwerpen. Heel leuk, maar vergeet niet wat je zelf al weet. Jij weet veel over het domein waarin je werkzaam bent en je eigen data zou dan ook de boventoon moeten voeren in BI dashboards. Open data is slechts een mooie aanvulling of verduidelijking. Zo blijf je ook zekerder van de kwaliteit van analyses.

5.     Heb vertrouwen in de toekomst

Twijfel je nog aan de kwaliteit van open data? Of aan wat je er precies mee kunt doen? Heb vertrouwen in de toekomst. Ik benoemde het net al: de overheid is druk met het verbeteren van de open data kwaliteit en steeds meer bedrijven zien de meerwaarde in van open data. Dat betekent dat er alleen maar kansen zijn voor business intelligence. Begin klein met een eerste proof of concept voordat je de data in je hele BI omgeving integreert. 

Gebruik jij al open data voor business intelligence?

Durf jij inmiddels de stap te nemen om open data te gebruiken? Of ben je nog wat sceptisch? Om meer te weten over de toekomst van data analytics, raad ik je aan onderstaand e-book te downloaden. Ik ben benieuwd naar jouw mening, laat ‘m achter in een reactie.  

e-book data analytics