Cloud-BI, iets voor jou?
Misschien is het aantrekken van BI als een dienst wel de ideale oplossing voor de behoeften aan managementinformatie in jouw organisatie.
Dit blog is onderdeel van de themareeks Management & BI (Business Intelligence). Deze reeks is geschreven door managers voor managers. In begrijpelijke business-termen zonder alle poespas, trendy termen en hypes.
Intro
Ieder jaar, meestal in het vierde kwartaal, worden door diverse analisten-organisaties rapporten over trends uitgegeven. In de lijst met Business Issues en daarmee samenhangende IT-prio’s en uitdagingen voor het MKB valt op dat ‘Cloud Computing’, ‘Managed Services’en ‘Business Intelligence’ vaak in de top 10 van managers staan. Precies dit drietal vormt ‘Business Intelligence as a service’. Ook wel BIaaS, Cloud-BI of BI in the Cloud genoemd. Het gaat hier om een professioneel ingerichte BI-omgeving op een Cloud platform die als beheerde dienst aan de markt wordt aangeboden. Is BIaaS iets voor jou?
Een dynamische markt
Nu we langzamerhand aan het herstellen zijn van de economische dip, worden MKB-ondernemers geconfronteerd met een flink veranderde markt. Hieronder valt ook een IT-landschap dat nieuwe mogelijkheden en uitdagingen kent. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van cloud computing en social media. Technologie wordt ook steeds dunner, kleiner, slimmer en flexibeler, met slimme mobiele apparaten als smartphones en tablets. Hoe kun je strategisch reageren op al die veranderingen?
Besluitvorming
Gezien de turbulente markt is informatie cruciaal en kan ik me voorstellen dat BI op het verlanglijstje staat van veel MKB-managers. Voor een goede besluitvorming is Business Intelligence als middel om meer inzicht te verkrijgen, onontbeerlijk. Anders wordt het onderbuikgevoel het besturingsmechanisme. Toch lopen niet altijd alle BI-initiatieven in het MKB succesvol af. Stranden veel BI-initiatieven door complexiteit, door gebrek aan kennis/expertise of ontbreekt de benodigde (voor)financiering van de BI-omgeving?
Cloud BI
Om aan de informatiebehoefte van het MKB-management te voldoen zijn er een aantal oplossingen voorhanden. Een van deze oplossingen is Cloud BI. Hierover kun je meer lezen in mijn eBook ‘Cloud BI: Placebo of Panacee?’. Maar welk voordeel behaal je met Cloud BI? En wanneer kun je het toepassen? Om hier antwoord op te geven heb ik een aantal vragen opgesteld. Als je met deze vragen worstelt dan is Cloud BI misschien iets voor jou, boven de meer traditionele on-premise BI-oplossingen.
1. Heeft jouw bedrijf moeite met het verkrijgen van het budget om de investering die nodig is om de BI-oplossing te financieren?
Operationele kosten versus investeringen
Cloud BI is gekoppeld aan een abonnement. Afhankelijk van jouw wensen kan je voor een vast maandelijks tarief jouw BI platform laten beheren. Je betaalt alleen voor wat je nodig hebt c.q. gebruikt. De investering om de BI-omgeving op te zetten, kun je eventueel afschrijven over één of twee jaar. Met Cloud BI kun je een kapitaalsinvestering (CapEx) omzetten naar periodieke kosten (OpEx).
Het OpEx-model is met name voor projecten op de korte- en middellange termijn aantrekkelijker omdat er geen sprake is van financiële lange termijn verplichtingen. Dit model vereist geen investeringen vooraf en de Cloud BI kosten worden hiermee een periodieke voorspelbare kostenpost. Bedrijven kunnen niet alleen sneller van start gaan met nieuwe projecten, maar deze ook beëindigen zonder risico van desinvesteringen.
2. Worden jouw BI-behoeften niet snel opgeleverd?
Time-to-value
Doordat er geen hardware en software geïnstalleerd hoeft te worden kan je sneller van de BI-oplossing gebruik maken. Door de snelle implementatie in de Cloud en het reeds professioneel getrainde beheer vallen de aanloopkosten lager uit ten opzichte van de traditionele BI-oplossingen.
3. Willen jij en je collega’s overal en altijd - ongeacht locatie en tijdstip - gegevens binnen handbereik hebben?
Ongeacht locatie en tijdstip, altijd de juiste gegevens binnen handbereik
Met Cloud BI heb je altijd de beschikking over jouw gebruikersportaal dat toegang geeft tot jouw eigen Cloud BI omgeving. Deze omgeving staat voor je klaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag, en allemaal te benaderen via Internet, via uiteenlopende gebruiker-platforms (PC, laptops, tablets en smartphones etc.).
4. Kan jouw BI-omgeving zich flexibel aanpassen aan jouw behoeftes?
Een innovatief BI platform dat met je mee verandert
Een succesvolle informatievoorziening zal aan verandering onderhevig zijn. Wil je een extra rapport, wil je gegevens uit externe bronnen toevoegen, verandert er iets in de verwerking of komt er een nieuwe groep gebruikers bij? Een professionele Cloud BI oplossing is voorbereid op zulke veranderingen. Als bijvoorbeeld in drukke periodes extra toegang tot de Cloud BI nodig is, kan tijdelijk het aantal licenties worden verhoogd. Heb je ze niet meer nodig, dan lever je ze gewoon weer in. Door de multi-tenant architectuur kan jouw Cloud BI omgeving met je mee veranderen (up- en downsizen).
5. Is jouw BI-omgeving verouderd en is er zelfs sprake van achterstallig onderhoud?
Een up-to-date BI-oplossing die snel en gemakkelijk wijzigingen doorvoert
Aangezien de leverancier van Cloud BI verantwoordelijk is voor alle beheer, worden updates en upgrades tijdig aangebracht. Je hoeft daar dus zelf geen zorgen over te maken. Met Cloud BI heb je dus altijd de beschikking over de meest recente versie van de verschillende BI-componenten. Ook jouw specifieke toepassing van die BI-componenten wordt gecontroleerd en eventueel aangepast om op de nieuwe BI-component versies optimaal te functioneren.
Voor veel managers die moeite hebben met het opstarten van BI door beperkte budget of weinig kennis en ervaring op het BI veld, of die al een BI-omgeving hebben waar ze niet zo tevreden over zijn, kan BI as a Service een uitkomst zijn. Wil je meer weten over BI as a Service? Download dan het ebook.