3 tips voor datagedreven ondernemen in het mkb
Je organisatie toekomstbestendig maken, digitale ontwikkelingen en duurzaamheidsopgaven aankunnen, de kosten acceptabel houden en de prestaties van je organisatie verhogen, dat zijn mooie doelen om aan te werken. Toch is het voor veel ondernemers een hele opgave om hiermee te starten. Logisch, je bent immers druk met het runnen van je mkb onderneming. Klein starten is vaak al voldoende om het balletje aan het rollen te krijgen. Daarom deel ik in dit blog 3 tips om te starten met datagedreven ondernemen in het mkb.
Tip 1: breng de huidige situatie in kaart
Nog voordat je start met deze eerste stap, raad ik je aan om binnen je organisatie een aantal mensen verantwoordelijk te maken voor het datagedreven ondernemen. Als ondernemer zit jij natuurlijk zelf ook in deze projectgroep, maar door er ook anderen bij te betrekken, zorg je voor twee dingen: 1) draagvlak in de organisatie en 2) gedeelde verantwoordelijkheid. Dat tweede zorgt dat je waarschijnlijk meer gedaan krijgt in kortere tijd. Start vervolgens met het in kaart brengen van de huidige situatie. Elke organisatie beschikt immers over Excel-sheets, data-analytsetools, data integratietools en aparte programma’s (zoals het CRM) met rapportagefuncties. Breng in kaart wat de functionaliteiten zijn van de tools en waar het gat zit. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een spider diagram. Na het invullen zie je ook direct wat er nodig is om minimaal te starten.
Tip 2: begin klein
Nu je de requirements van je datagedreven onderneming in kaart hebt gebracht, is het tijd om concreet te worden. Start met een klein project. Hierbij raad ik je altijd aan om iets te kiezen wat niet te complex is (dus probeer niet in één keer je grootste uitdaging te tackelen), maar dat wel waarde oplevert. Denk aan het opleveren van bepaalde managementinformatie, zodat je beter geïnformeerd bedrijfsbeslissingen kunt maken. Zulke use cases zorgen dat je concreet aan een doel kan werken. Dat maakt het voor je projectteam ook gemakkelijker om agile te werken en sneller resultaat te behalen. Merk je dat het toch nog lastig is om een project van de grond te krijgen? Overweeg dan om externe kennis in huis te halen. Door een tijdelijke medewerker in te huren, heb je de kans om je eigen mensen extra kennis bij te brengen. Ze leren hoe ze projecten als deze moeten starten en zullen sneller stappen kunnen maken.
Tip 3: Werk in fases
Zit je eerste use case erop? Dan kun je rustig uitbouwen naar meerdere use cases. Door een duidelijk overzicht te maken van de prioriteiten binnen je organisatie (waar is het meeste behoefte aan? Welke processen maken impact zonder de alledaagse werkzaamheden té veel te verstoren?), kun je belissen welke stap als volgende gezet wordt. Zo houd je het datagedreven werken binnen je organisatie behapbaar. En krijg je ook zelf de kans om er voldoende kennis mee te maken. Bij elk project werk je weer aan je organisatie toekomstbestendig maken, zet je stappen in digitalisering en zorg je bovendien voor kostenbesparing op de langere termijn.
Begin vandaag
Hopelijk kun je met behulp van deze tips aan de slag met datagedreven ondernemen. Hoewel dit een proces is waarop je altijd kan verbeteren en uitbreiden, is het belangrijk dit niet als obstakel te zien. Juist door vandaag te starten, te experimenteren en aldoende te leren, zul je snel stappen maken. Het maakt je organisatie juist slagvaardiger en zorgt dat je de basis legt voor de toekomst. Wil je liever aan de slag met de onderliggende processen? Dan kun je het wat grootste aanpakken, bijvoorbeeld door te kiezen voor datawarehouse automation.
Wil je meer weten over hoe je bijvoorbeeld data analytics inzet in dit proces? Download dan onderstaand eBook.